Полски Великденски Маковец

Нещо различно, нещо полезно и нещо вкусно.


Съставки

За пълнеж:

  • 330 гр. Маково семе
  • 112 гр. Кафява захар
  • 65 гр. Стафиди
  • 2 с.л. Мед
  • ½ с.л. Рапична мазнина
  • ½ с.л. Канела на прах
  • 1 с.л. Екстракт бадем
  • 2 с.л. Портокалов екстракт
  • 4 бр. Белтък

За тестото:

  • 15-30 гр. Суха мая
  • 320 гр. Брашно + допълнително за поръсване
  • 4 с.л. Захар
  • ¼ с.л. Сол
  • 1 с.л. Ром
  • 1 с.л. Ванилова паста
  • 4 бр. Жълтък
  • 120 мл. Мляко (хладко)
  • 100 гр. Рапична мазнина

Начин на приготвяне

Пълнежа:

  1. Поставете маковото семе в купа и покрийте с вряла вода. Оставете настрани.
  2. Отстранете водата и смелете в месомелачка.
  3. Добавете всички останали съставки, освен белтъка. (захарта, стафидите, меда, мазнината, канелата, бадемовия екстракт, портокаловия екстракт) Разбъркайте.
  4. В отделна купа разбийте на сняг белтъците. Сипете получената смес в купата с маковото семе, нежно и внимателно разбъркайте.

Тестото:

  1. В голяма купа разбъркайте маята, брашното, захарта и солта.
  2. Добавете алкохола, ваниловата паста, жълтъците и млякото. Бъркайте за около 2-3 минути.
  3. Започнете да добавяте постепенно мазнината и бъркайте докато не се получи хомогенна смес.
  4. Покрийте тестото с кърпа и оставете на топло място до удвояване на размера, за около 1 час.

Финал

  1. Разделете тестото на две равни части. Поръсете с брашно.
  2. Разточете 2 правоъгълника с дебелина около 3 мм.
  3. Разпределете пълнежа равномерно, като оставите по 2 см. от всеки край.
  4. Навийте на роло по дължина. Завийте краищата, за да не потече пълнежа.
  5. Поставете ролата върху хартия за печене.
  6. Загрейте фурната на 180 градуса и печете за около 30-40 минути. (Тестото придобива златист цвят много бързо, така че е добре да го покриете с фолио, за да не изгори.)

  По рецепта на Магда Калдрон 


Намерете някои от нужните продукти тук:

 

Други статии

ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регистрирай се