Английски питки с кръст

Класически английски питки за Великденската трапеза!


Съставки:

 

  • 250 мл. прясно мляко
  • 500 гр. бяло брашно
  • 50 мл. Рапична мазнина
  • 12 гр. суха мая
  • 70 гр. кафява захар
  • 1 яйце
  • ½ ч.л. сол
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 1 ч.л. джинджифил на прах
  • 200 гр. стафиди
  • 1 с.л. Мадагаскарска ванилия
  • 1 ч.л. Лимонов екстракт

Топинг:

  • 75 гр. Бяло брашно
  • 2 с.л. течна захар ( агаве, златен сироп)

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете брашното, захарта и подправките в голяма купа и ги разбъркайте.
  2. След това изсипете солта и маята в двата противоположни края на купата.
  3. Добавете мазнината и половината мляко.
  4. Добавете яйцето, ванилията и лимоновия екстракт, използвайте ръцете си, за да разбъркате всички съставки.
  5. Постепенно добавете остатъка от млякото, докато не оформите меко, гъвкаво тесто. (може да не Ви е нужно цялото мляко)
  6. Извадете готовото тесто на плота.
  7. Замесете ръчно и добавете стафидите.
  8. Месете в продължение на 10 минути, докато се образува гладка топка (месенето може и да стане в миксер с приставка за тесто)
  9. Поставете тестото в намазана с олио купа, покрийте го и оставете на топло за около 1 ½ часа или докато тестото удвои размера си.
  10. Разделете тестото на 12 еднакви топки.
  11. Поставете топките върху хартия за печене, сравнително близко една от друга. Покрийте и оставете за 40-60 минути, до удвояване на размера.
  12. Загрейте печката на 200-220 С.
  13. За топинга, поставете брашното в купа, заедно с 100 мл. вода. Разбъркайте.
  14. Когато питките се издигнат, печете за около 15-20 минути, до златисто-кафяв цвят.
  15. Разтопете сместа за топинг в тенджера и докато питките са още топли, ги намажете със захарния сироп за блясък.

 


Намерете някои от нужните продукти тук:

 

Други статии

ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регистрирай се