Класическа Фокача

Това толкова вкусно, мазно и солено хлебче, идва от слънчевата италианска Ривиера – Лигурия.

Фокачата може да бъде дебела, тънка, с плънка, с топинг или без нищо.
Тук ще откриете традиционната рецепта за Фокача – с екстра върджин зехтин и едра сол.


Съставки:

  • 450 гр. Бяло брашно
  • 70 гр. Прясна мая
  • 300 мл. Топла вода
  • Щипка сол
  • Италиански Екстра Върджин Зехтин
  • Сицилианска Морска сол (за поръсване)

Приготвяне:

  1. Сипете цялото брашното върху работен плот, смесете водата с маята и добавете захарта.
  2. Когато маята шупне я замесете с брашното енергично.
  3. Добавете солта и 2-3 с.л. зехтин и месете около 10-15 мин.
  4. Поставете тестото в купа с брашно и екстра върджин зехтин, покрийте с фолио и оставете на топло, до удвояване на обема.
  5. Намажете дъното на плоска тава със зехтин и разтелете тестото във нея, с пръсти направете дупки, поръсете щедро със още зехтин и сол. (Тук е момента, в който може да добавите маслини, чесън, домати и др., ако желаете) Оставете да втаса отново.
  6. Загрейте фурната на 220 С и печете за 10-12 мин., или докато стане златиста на цвят с хрупкава коричка.

Намерете някои от нужните продукти тук:

Други Статии

ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Регистрирай се